ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο επί αιώνες: Ενα μεγάλο ψέμα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν είχε το θράσος να πει πρόσφατα:

«Δεν δικαιούται κανείς να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία επί αιώνες ήταν υπό τουρκική κυριαρχία»

Μήπως πρέπει να μελετήσει λίγο καλύτερα την παγκόσμια ιστορία και κυρίως την Τουρκική ή Οθωμανική αυτοκρατορία; Η Μεσόγειος ήταν εν μέρει υπό τουρκική κυριαρχία το πολύ για 3-4 αιώνες. Η Τουρκική κυριαρχία στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μέχρι τη Βόρεια Αφρική δεν ξεπερνούν τα 500 χρόνια. Από όλα τα ιστορικά βιβλία η Οθωμανική αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1299 στη βορειοδυτική Μικρά Ασία στην πόλη Σετζούτ από τον Ογούζο Τούρκο φύλαρχο Οσμάν Α΄. Ηταν γιος του Τούρκου φύλαρχου Ερτογρούλ που ήταν αρχηγός της φυλής των Καγί ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Σετζούτ αφού μετανάστευσε με την φυλή και την οικογένειά του από τη Αρμενία. Αυτοανακηρύχτηκε Σουλτάνος του δικού του μικρού ανεξάρτητου κράτους, στο οποίο έδωσε το όνομα του. Σταδιακά άρχισε να επεκτείνει την κυριαρχία του, αρχικά στην περιοχή του Μαρμαρά και αργότερα στη Μικρά Ασία. Πολιόρκησε την Προύσα, την οποία τελικά κατέλαβε ο γιος του Ορχάν το 1326. Μόλις το 1354 οι Οθωμανοί πέρασαν στην Ευρώπη και με την κατάκτηση των Βαλκανίων η Οθωμανική μικρή επαρχία μεταμορφώθηκε σε μια διηπειρωτική αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί κατέλυσαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από το Μωάμεθ τον Πορθητή το 1453. Αρα οι Τούρκοι ήλθαν από τα βάθη της Ασίας και με το οθωμανικό σπαθί υπέταξαν τον ένα λαό μετά τον άλλο. Τα παράλια της Βόρειας Αφρικής, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που είχαν πρόσβαση στην Μεσόγειο τις κατέκτησαν μέχρι το 1600. Η οθωμανική αυτοκρατορία διαλύθηκε στις αρχές του 1900 (οριστικά με την συνθήκη των Σεβρών το 1922). Αρα η Μεσόγειος ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία το πολύ τρείς αιώνες. Ας μάθει ο κ. Ερντογάν ότι στην Μεσόγειο ζούσαν λαοί πολύ πριν ο Τούρκος με το οθωμανικό σπαθί επιβάλει την υποταγή λαών. Αυτοί οι λαοί ήταν: Αιγύπτιοι, Ελληνες, Αραβες, Εβραίοι, Φοίνικες, Ρωμαίοι, Σέρβοι, Πέρσες και πολλοί άλλοι. Και αυτοί ζούσαν τουλάχιστον πριν από τον 15ο Π.Χ. αιώνα. Ξέρετε μαθηματικά κ. Ερντογάν; Μάλλον όχι. Από τον 15ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 15ο μ.Χ. είναι 30 αιώνες .

Αρα κ. Ερντογάν ψεύδεστε ασύστολα όταν λέτε ότι η «Μεσόγειο η οποία επί αιώνες ήταν υπό τουρκική κυριαρχία». Με το ζόρι 3-4 αιώνες! Η Μεσόγειος ήταν το κέντρο πολιτισμών πολλών λαών για πάνω από 30 αιώνες πριν έλθουν οι πρώτοι επικαλούμενοι "Τουρκοι"από τα βάθη της Ασίας. Και όλοι αυτοί ζούσαν αρμονικά με τις τότε συνθήκες και ανέπτυξαν απαράμιλλους πολιτισμούς που η Τουρκία ούτε στον ύπνο της δεν έχει να δείξει στην ανθρωπότητα. Αρα κ. Ερντογάν θα πρέπει να μάθετε καλά την ιστορία των λαών και των πολιτισμών της Μεσογείου. Και γι' αυτό καλύτερα να μη τολμήσετε να ξαναμιλήσετε για ποιοι λαοί έχουν τα περισσότερα δικαιώματα στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

 

Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός, ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστημίου Πατρών

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο άνδρας απαίτησε με απειλές κατά της ζωής μιας γυναίκας και της οικογένειάς της, να του επιστρέψει (19.500) ευρώ λόγω δανείου (12.000) ευρώ, που της είχε δανείσει πριν από τέσσερι . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σύσκεψη με τους πέντε Δημάρχους της Αχαΐας είχε συγκαλέσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης για τα έργα στο Νομό.  Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν τέσσερις Δήμαρχοι . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια ανορθόδοξη πορεία θα ακολουθήσει ο καιρός τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Μετά τις ισχυρές βροχές, κατά τις οποίες «βούλιαξαν» περιοχές της Πελοποννήσου, . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος θάνατος από τον κορωνοϊό καταγράφεται στην Ελλάδα. Τελευταίο θύμα του φονικού ιού ένας 76ρονος άνδρας, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη νόσο Covid-19 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο άνδρας απαίτησε με απειλές κατά της ζωής μιας γυναίκας και της οικογένειάς της, να του επιστρέψει (19.500) ευρώ λόγω δανείου (12.000) ευρώ, που της είχε δανείσει πριν από τέσσερις μήνες Συνελήφθη, χ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στο δικηγορικό κόσμο της Πάτρας αφού σύμφωνα με πληροφορίες δικηγόρος έχει βγει θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο άνδρας βρίσκεται σε απομόνωση ενώ αναβρασμός
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο επισκέφτηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ο Ανδρέας Κατσανιώτης.  Ανδρέας Κατσανιώτης: Πόλος οικονομικής ανάκαμψης και απασχολήσεις θα γίνει
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search