ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκπαιδευτικοί προβληματισμοί εν μέσω πανδημίας

Διαχρονικά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παραδερνόταν στους κάβους της ανυποληψίας,της άγνοιας και των σκόπιμων εντυπωσιασμών. Νομοσχέδια με πλήρη κοινοβουλευτική στήριξη αγνοήθηκαν και άλλα παντελώς εκτός εκπαιδευτικής πραγματικότητας τηρήθηκαν κατά γράμμα.

Η πανδημία δημιούργησε ένα πρωτοφανές τοπίο, το οποίο απαίτησε και χειρισμούς αλλότριους σε σχέση με τα τρέχοντα δεδομένα. Από Σεπτέμβρη θα δοκιμαστούν οι αντοχές διδασκόντων και διδασκομένων. Πώς θα μπορέσει να "περπατήσει" το μάθημα με την μάσκα, οι γονείς πόσο ασφαλείς θα νιώθουν όταν τα παιδιά τους εκτίθενται σε ιικά φορτισμένους χώρους, τα παιδιά πόσο σίγουρα μπορεί να αισθάνονται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία λειτουργεί απρόσκοπτα όταν δεν βρίσκονται σωματικά στην αίθουσα, λαμβάνοντας υπόψη την περσινή εμπειρία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις κύλησε ομαλά επί μιας περικοπείσας ύλης βέβαια αλλά περισσότερο κατεγράφη ως εργαλείο του μέλλοντος. Αυτά τα ερωτήματα θα κληθούμε να απαντήσουμε βιαίως.

Βέβαια είναι κι άλλα που αφορούν τον χαρακτήρα μιας μακροπρόθεσμης παιδευτικής πολιτικής. Ποια παιδεία θέλουμε? Την τεχνοκρατική, την χρησιμοθηρική ή την ουμανιστική βασισμένη στις κατακτήσεις της τεχνολογίας και στο σύγχρονο πνεύμα κοσμοπολιτισμού?

Ποιά είναι τα μαθήματα που θα το πετύχουν αυτό?

Το παιδί του 21ου αιώνα το θέλουμε δημιουργικό?

Το θέλουμε καλλιτεχνικά καταρτισμένο?

Το φοβόμαστε όταν γνωρίζει το σώμα του?

Το τελευταίο θέμα των Πανελληνίων στην Έκθεση κατέδειξε τις παθογένειες αυτές. Όχι μόνο των διδασκόμενων αλλά και των διδασκόντων.

Μάθημα που πρέπει να απεμπλακεί από τις παρωχημένες μεθόδους διδασκαλίας και πρέπει να ανασχεδιαστεί από την αρχή. Ή ίσως πάλι μήπως θα έπρεπε να επανεξεταστούν τα αντικείμενα της Φυσικής και της Χημείας και να μην προκαλούν μόνιμο πονοκέφαλο στο εξεταστικό πεδίο?

Αφήνουμε έξω το εντελώς παράλογο σύστημα διορισμών βασισμένο μόνιμα σε αλλοπρόσαλλες πολιτικές των ιθυνόντων.

Οφείλουμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Το έχουμε ανάγκη ως κοινωνία

Δημήτρης Α. Μακαρές, Εκπαιδευτικός

Διονύσης Γ. Γράψας , Εκπαιδευτικός

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεύμα εργασίας παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αμέσως μετά το π . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αντιμετωπίζουμε μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κατέληξε σ ο ηλικιωμένος που δέχθηκε, άγρια χτυπήματα από ληστές που εισέβαλλαν στο σπίτι του, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Μονοδένδρι, Πατρών. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε συμπτώματα και έκανε το τεστ το οποίο βγήκε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών της Πάτρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε συμπτώματα και έκανε το τεστ το οποίο βγήκε θετικό. Παραμένει σε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Για άλλη μία φορά αντί να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η ελλειμματική και αδιέξοδη πολιτική της, η δημοτική αρχή κατά την προσφιλή της μέθοδο χρησιμοποιεί ως ασπίδα τους εργαζόμενους, αποπ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Ο νόμος 4495 /2017 είχε σαν στόχο τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης καθώς επίσης και την καταγραφή της δομημένης επιφάνειας στη χώρα μας. Ο περιορισμός της αυθαίρετης δόμησης είναι όμως μια σύν
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search