ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

… Δάκρυσε κυρά Δέσποινα!

«Το καράβι σταμάτησε κοντά στο Ντολμά Μπαχτσέ και η μητέρα που ήταν Κωνσταντινοπολίτισσα -πηγαίναμε στην Κωστάντζα να δει τα αδέλφια της- σήκωσε το δάχτυλο και μου έδειξε συγκινημένη την Αγία Σοφία, ήμουν τότε, το 1935, εννέα ετών,… μάλλον γι' αυτό έγινα βυζαντινολόγος». Τάδε έφη (προχθές) Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μόλις, δηλαδή από το 1934, η Αγία Σοφία είχε γίνει Μουσείο. Φαντάζομαι ότι η μητέρα της θα έκλαιγε… διπλά, εάν ήταν (τότε) ακόμα τζαμί.

Και τώρα… κλαίει όλος ο Ελληνισμός, γιατί μια δεύτερη φορά θα γίνει η Αγιά Σοφιά μας τζαμί!!! Από το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου 2020… μαύρισε ο ουρανός πάνω από τον Κεράτιο κόλπο, … στα πόδια της Αγιά-Σοφίας. Κι από …κοντά, σα να μαρμάρωσε ο κόλπος του Μαρμαρά και ο θρυλικός Βόσπορος σα να ασχήμυνε ξαφνικά. Η Βασιλίδα των πόλεων θρηνεί, κλαίει βουβά για την βεβήλωση, για τη νέα αυτή ιεροσυλία.

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, από το σημείο εκείνο που… χάθηκε μέσα, στο μέσον της Αγιά-Σοφιάς, παλεύει πιο πολύ να... ξεμαρμαρωθεί από προχθές!

Και η Πλατυτέρα, που μόνον αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, πάνω από το Ιερό το κατεστραμμένο από την Άλωση και πέρα, κοίταζε θλιμμένη κάτω στο μαρμάρινο δάπεδο της μεγάλης εκκλησιάς, ίδιο και απαράλλαχτο κι αυτό, από την εποχή του Ιουστινιανού. Πάντα κοίταζε με θλίψη από την Αλωση και δώθε, αλλά προχθές θα… θρηνεί κι αυτή γι' αυτήν τη νέα «Σταύρωση» της του Θεού Σοφίας. Αλλά φυσικά η Σοφία του γιου της δεν μπορεί να …σταυρωθεί στην πραγματικότητα. Είναι παντοτινή και αναλλοίωτη.

Οπως κι αυτή, η Πλατυτέρα, έμεινε αναλλοίωτη, παρά τις προσπάθειες των Οθωμανών να την καλύψουν, να την σβήσουν, την αγιογράφηση αυτή. Όσα τεχνικά μέσα κι αν χρησιμοποίησαν οι βάρβαροι, στέκει πάντα ίδια πάνω από το «Ιερό» της μεγάλης Εκκλησιάς, για να δείχνει πάντοτε σε ποιόν ανήκει! Θεϊκό το σημείο, η Αγία Σοφία είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ, ο μέγιστος ναός της Χριστιανοσύνης. Και βασίλισσα της Βασιλίδας των πόλεων, θα παραμείνει!

Αλλά εμείς οι Ελληνες σε ικετεύουμε κυρά Δέσποινα: «Δάκρυσε», Υπέρμαχε του Γένους Στρατηγέ, μήπως ο Βάρβαρος… λογικευθεί!

*Ο Γιάννης Ν. Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Nέο βίντεο στο οποίο φαίνεται πως το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν διατηρούσε ζωντανές νυχτερίδες, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΠΟΥ, φέρνει στη δημοσιότητα το δίκτυο Sky News της Αυσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της 37χρονης Χριστίνας στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα imerazante.gr, το μεσημέρι της Τρίτης παραδόθηκε στο Αστυνο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες τους με τις διατάξεις του κατάφωρα αντεργατικού νομοσχεδίου . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 Από την ΔΕΥΑΠ ανακοινώνεται ότι την  Πέμπτη  17-6-2021, από 9:00 έως 17:00 λόγω εργασιών συντήρησης δικτύου θα υπάρξει πλημμελής έως και  πλήρης διακοπή υδροδότησης στις περιοχές . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της 37χρονης Χριστίνας στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα imerazante.gr, το μεσημέρι της Τρίτης παραδόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ζακύνθου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες τους με τις διατάξεις του κατάφωρα αντεργατικού νομοσχεδίου  αποφάσισαν να στηρ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Το μείζον πρόβλημα προστασίας της παράκτιας ζώνης Ρίου – Αγίου Βασιλείου, μετά και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες της χειμερινής περιόδου και οι οποίες έθεσαν την περιοχή σε κατά
Image
Image
© 2021 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search