ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

… Δάκρυσε κυρά Δέσποινα!

«Το καράβι σταμάτησε κοντά στο Ντολμά Μπαχτσέ και η μητέρα που ήταν Κωνσταντινοπολίτισσα -πηγαίναμε στην Κωστάντζα να δει τα αδέλφια της- σήκωσε το δάχτυλο και μου έδειξε συγκινημένη την Αγία Σοφία, ήμουν τότε, το 1935, εννέα ετών,… μάλλον γι' αυτό έγινα βυζαντινολόγος». Τάδε έφη (προχθές) Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μόλις, δηλαδή από το 1934, η Αγία Σοφία είχε γίνει Μουσείο. Φαντάζομαι ότι η μητέρα της θα έκλαιγε… διπλά, εάν ήταν (τότε) ακόμα τζαμί.

Και τώρα… κλαίει όλος ο Ελληνισμός, γιατί μια δεύτερη φορά θα γίνει η Αγιά Σοφιά μας τζαμί!!! Από το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου 2020… μαύρισε ο ουρανός πάνω από τον Κεράτιο κόλπο, … στα πόδια της Αγιά-Σοφίας. Κι από …κοντά, σα να μαρμάρωσε ο κόλπος του Μαρμαρά και ο θρυλικός Βόσπορος σα να ασχήμυνε ξαφνικά. Η Βασιλίδα των πόλεων θρηνεί, κλαίει βουβά για την βεβήλωση, για τη νέα αυτή ιεροσυλία.

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, από το σημείο εκείνο που… χάθηκε μέσα, στο μέσον της Αγιά-Σοφιάς, παλεύει πιο πολύ να... ξεμαρμαρωθεί από προχθές!

Και η Πλατυτέρα, που μόνον αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, πάνω από το Ιερό το κατεστραμμένο από την Άλωση και πέρα, κοίταζε θλιμμένη κάτω στο μαρμάρινο δάπεδο της μεγάλης εκκλησιάς, ίδιο και απαράλλαχτο κι αυτό, από την εποχή του Ιουστινιανού. Πάντα κοίταζε με θλίψη από την Αλωση και δώθε, αλλά προχθές θα… θρηνεί κι αυτή γι' αυτήν τη νέα «Σταύρωση» της του Θεού Σοφίας. Αλλά φυσικά η Σοφία του γιου της δεν μπορεί να …σταυρωθεί στην πραγματικότητα. Είναι παντοτινή και αναλλοίωτη.

Οπως κι αυτή, η Πλατυτέρα, έμεινε αναλλοίωτη, παρά τις προσπάθειες των Οθωμανών να την καλύψουν, να την σβήσουν, την αγιογράφηση αυτή. Όσα τεχνικά μέσα κι αν χρησιμοποίησαν οι βάρβαροι, στέκει πάντα ίδια πάνω από το «Ιερό» της μεγάλης Εκκλησιάς, για να δείχνει πάντοτε σε ποιόν ανήκει! Θεϊκό το σημείο, η Αγία Σοφία είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ, ο μέγιστος ναός της Χριστιανοσύνης. Και βασίλισσα της Βασιλίδας των πόλεων, θα παραμείνει!

Αλλά εμείς οι Ελληνες σε ικετεύουμε κυρά Δέσποινα: «Δάκρυσε», Υπέρμαχε του Γένους Στρατηγέ, μήπως ο Βάρβαρος… λογικευθεί!

*Ο Γιάννης Ν. Μεντζελόπουλος είναι δικηγόρος.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Η  αρίθ. 227/2020 απόφαση  σε  ορθή  επανάληψη  ου  Δημοτικού  Συμβουλίου του  Δήμου Πατρέων, αναφορικά  με  την έγκριση  της  “3ης Αναμόρφωσης   του  Προϋπολογισμού  έτους  2020 . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

. . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στις 21 Αυγούστου θα αρχίσουν και θα λάβουν τέλος στις 31 του ίδιου μήνα, οι καταβολές των συντάξεων Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, οι ημερομηνίες που θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογα . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στην αναστολή για ένα έτος της χορήγησης οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα στις εκτός σχεδίου περιοχές σε Μύκονο και Σαντορίνη, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος & . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

H υπόθεση της αποζημίωσης των οικείων 16χρονου ο οποίος είχε λάβει εξιτήριο παρά το γεγονός ότι έπασχε από οξεία γαστρεντερίτιδα και εγκεφαλίτιδα, επιστρέφει στο Εφετείο των Πατρών, προκειμένου να επα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

"Ξεσπαθώνει" για μια ακόμα φορά ο Αμβρόσιος για τον κορωνοϊό και τα βάζει με τους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Δερμιτζάκη για το θέμα της Θείας Κοινωνίας σε σχέση με τον κορωνοϊό. Στη νέα ανάρτησή του σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Πατρῶν Mέ τά λόγια τῆς προσευχῆς πρός τήν Παναγία τοῦ Στρατηγοῦ Μακρυγιάννη ἂρχισε τό κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος κατά τήν τελετή τῶν Ἐγκωμίων τῆς Ὑπε
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search