ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν μπορεί να είσαι γιατρός και επιχειρηματίας...

Η ιατρική είναι η επιστήμη η τέχνη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών που έχουν σαν στόχο την πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία αυτών που νοσούν. Θεωρείται ίσως από τις αρχαιότερες επιστήμες και εμφανίζεται από την στιγμή που κάνουν την εμφάνιση τους οι ανθρώπινες κοινωνίες. Θεωρείται τέχνη και έτσι εμφανίζεται και στον Ορκο του Ιπποκράτη.

Ο Ορκος του Ιπποκράτη, στον οποίο ορκιζόμαστε όλοι όσοι παίρνουμε το πτυχίο της Ιατρικής. Ενας όρκος που έρχεται από τα βάθη της αρχαιότητας και στον οποίο έχουν ορκισθεί εδώ και αιώνες πλήθος ιατρών και περιέχει όλα αυτά τα οποία αποτελούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μην συμβούν αυτά που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, αλλά και σποραδικά συναντούμε κατά διαστήματα.

Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που καταπατούν τον όρκο αυτόν, έχουν διαβάσει έστω και μια φορά τι λέει;

Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που κάνοντας αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος έχουν καταλάβει τι σημαίνει να είσαι ιατρός;

Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που προσπαθώντας να ικανοποιήσουν την κοινωνική και οικονομική τους ανέλιξη, έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη αδυναμία; Αλήθεια, πόσοι έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί να είσαι ιατρός και επιχειρηματίας, δεν μπορεί να είσαι ιατρός και έμπορος της ελπίδας, δεν μπορεί να είσαι ιατρός και να έχεις δεύτερες σκέψεις που έχουν σαν στόχο το κέρδος;

Μπορεί αυτά όλα να φαντάζουν κάπως ρομαντικά στην εποχή του κέρδους και της ελεύθερης οικονομίας, αλλά η ιατρική δεν μπορεί να έχει σχέση με το κέρδος. Η ιατρική έχει σχέση με την προσφορά, με το δόσιμο, με την ικανοποίηση που θα νιώσεις όταν θα καταφέρεις να ανατάξεις κάποιον που χάνει την μάχη με την ζωή, με την νέα ζωή που θα βοηθήσεις να έρθει στον κόσμο, με το ευχαριστώ που θα ακούσεις.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ιατρικής επιστήμης και αυτό είναι το αίσθημα που νιώθεις όταν γίνονται τα παραπάνω.

Πρωταρχική ευθύνη λοιπόν, όλων όσων ασκούμε την Ιατρική Επιστήμη πρέπει να είναι να απομονώνουμε όλους αυτούς που χρησιμοποιώντας τις δημόσιες σχέσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν σαν σκοπό την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για την απόκτηση εύκολα γρήγορου χρήματος, πουλώντας ψεύτικες ελπίδες.

* Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος είναι παιδίατρος - νεογνολόγος, διευθυντής ΕΣΥ ΜΕΝ Νεογνών στο ΠΓΝ Πάτρας, πρώην διοικητής Καραμανδανείου.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

Περισσότερες από 2.300 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τη νόσο Covid-19, που αυτός προκαλεί, εντόπισε μία νέα δι . . .
ΚΟΣΜΟΣ

 Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε σήμερα τον κίνδυνο διάδοσης του νέου κορονοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων, καλώντας τους πολίτες να μην φοβούνται ότι ο ιός θα μπει στην . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του κορονοϊού φαίνεται να έχει τελειώσει. Αυτό αναφέρει το περιοδικό «Spiegel» στο νέο του τεύχος.    Η Ευρωπαϊκή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Σε ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος αναφέρει:   Ένα παράξενο καλοκαίρι με τεράστιες ευθύνες Δεν υπάρχουν περιθώρια για διακοπές , ένα ΣΚ τραβηγ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

    Σε ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος αναφέρει:   Ένα παράξενο καλοκαίρι με τεράστιες ευθύνες Δεν υπάρχουν περιθώρια για διακοπές , ένα ΣΚ τραβηγμένο και πολύ μου εί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

To πάρτι στη Ζάκυνθο συνεχίζεται και μετά το κλείσιμο των κλαμπ και των μπαρ. Νεαροί τουρίστες συνεχίζουν μέχρι πρωίας τη διασκέδαση με μπόλικο αλκοόλ στην παραλία του Λαγανά. Μεσάνυχτα. Τα κλαμπ και
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των 116 προσωρινών Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.  Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπηρετούντων Διευθυντών
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search