ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κινούμενη άμμος του τουρισμού

του Σπύρου Γαλιατσάτου*

Οι έως τώρα ζημιές, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές κ.λπ., έχουν οδηγήσει σε δύσκολα υπολογίσιμες αυτή τη στιγμή καταστάσεις. Εστιάζοντας στις οικονομικές, θα μπορούσαμε αρχικά να πούμε, ότι εν Ελλάδι «οικονομολογούντες» θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για ότι ο τουρισμός αποτελεί μόνο το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, ότι ο τουρισμός κινεί όλη την οικονομία, καθώς από την πορεία του εξαρτώνται αρκετοί τομείς: Ο πρωτογενής, ο δευτερογενής, οι υπηρεσίες, η κατανάλωση (χονδρική και λιανική), οι μεταφορές και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων. Κοντολογίς, οι δείκτες της κοινωνικής και οικονομικής προόδου (ο δείκτης ανεργίας, το κατά κεφαλήν εισόδημα, ο δείκτης ευημερίας, κ.λπ.), είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό.

H κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας, έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά της σε όλα τα παραπάνω, ενώ στο εγγύς χρονικό διάστημα θα βιώσουμε ένα πρωτόγνωρο «τσουνάμι» πρόσθετων επιπτώσεων- αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι.

Αναμφίβολα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχουν γίνει λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Δεν είναι λοιπόν μονοσήμαντο το γεγονός, ότι φέτος δεν θα λειτουργήσουν οι περισσότερες τουριστικές δραστηριότητες- ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, εστίαση, Rent a Car, λεωφορεία- πούλμαν, κρουαζιέρα, σκάφη- όπως και άλλες «δορυφορικές» προς αυτές δραστηριότητες.

Στο ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να περισωθεί το υπόλοιπο διάστημα έως τον Οκτώβριο, θα περιοριστώ μόνο το εξής: Λιγότερη «πανδημία φόβου» και ουσιωδέστερα μέτρα, για τα οποία πιστεύω ότι δεν θα διαφωνούσαν ο ΕΟΔΥ και η επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, ένα μοριακό τεστ 72 ώρες πριν μπουν οι ξένοι τουρίστες στο αεροπλάνο για να έρθουν Ελλάδα και άλλο ένα τεστ πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα μας, θα εμπέδωνε σε όλους κλίμα μεγαλύτερης ασφάλειας.

Παράλληλα, το κέρδος για τη χώρα θα ήταν μεγάλο, καθώς θα διασφάλιζε ότι διαθέτει αξιόπιστο τουριστικό προϊόν. Έτσι θα λειτουργούσαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, με απορρόφηση θέσεων εργασίας, ενώ και οι προαναφερθείσες επιπτώσεις θα είχαν αξιόλογο μετριασμό. Επίσης, θα μειώνονταν δραστικά οι εύλογοι υγειονομικοί φόβοι των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και πρωτίστως του εσωτερικού τουρισμού.

 

*ξενοδόχος και περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- τέως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μανώλης Σιώπης έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.   Ο Έλληνας μέσος της Αλάνιασπορ έκανε εξετάσεις ενόψει της έναρξης της προετοιμασίας και τα αποτελέσμ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια ανατριχιαστικές είναι οι εικόνες που αντικρίζουν οι κάτοικοι σε Δήλεσι, Ωρωπό και Χαλκούτσι.   Το κολύμπι σε αυτές τις περιοχές έχει απαγορ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

  Στη δημοσιότητα έδωσε την Τετάρτη η καμπάνια της Καμαλά Χάρις το πρώτο σποτ της υποψήφιας αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν.   Το βίντεο ξεκινά με έναν διάλογο με τον υποψήφιο των . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μίας ώρας, που είχε απόψε ο υπουργό . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Μικτό κλιμάκιο της ΑΑΔΕ από την Αττική βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ψαθόπουργο κάνοντας ελέγχους σε καταστηματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλιακής.Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2020, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επί
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search