ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το άσπρο δεν μπορεί να γίνει μαύρο...

Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε επιστημονικά λάθη συναδέλφων. Στα περίπου 30 χρόνια φροντιστηριακής πορείας μου διαπίστωσα πολλά τέτοια λάθη, αλλά ποτέ δεν τα δημοσιοποίησα, θεωρώντας ότι αυτό επιβάλλει η δεοντολογία και η συναδελφική αλληλεγγύη.

Αυτή τη φορά, όμως, είμαι υποχρεωμένος να μιλήσω, γιατί διαπιστώνω ότι το άσπρο γίνεται μαύρο και τα γεγονότα τείνουν να διαστρεβλωθούν. Αναφέρομαι, βέβαια, στο ερώτημα Δ5ί στο μάθημα της Φυσικής με το παλαιό σύστημα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου, λύνοντας τα θέματα της Φυσικής, ενημερώνω τους μαθητές μας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι N=7 περιστροφές. Οπως αργότερα έγινε γνωστό η λύση αυτή δόθηκε και από την ΚΕΕ (Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων). Και ξαφνικά, το ίδιο βράδυ, παρουσιάζεται από φροντιστήριο της Πάτρας μια άλλη λύση που οδηγεί σε διαφορετικό αποτέλεσμα (Ν=6,75 περιστροφές). Το θέμα παίρνει έκταση καθώς ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου αυτού εμφανίζεται σε MEGAλο κανάλι υποστηρίζοντας ότι η ΚΕΕ έδωσε λανθασμένη λύση!

Στη συνέχεια συμβαίνουν τα εξής καταπληκτικά:

α) Σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης καθηγητές του συγκεκριμένου φροντιστηρίου αλληλοσυγχαίρονται για την "επιτυχία" του φροντιστηρίου εκθειάζοντας την επιστημονική του επάρκεια. Ταυτόχρονα, ανυποψίαστοι γονείς δηλώνουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους να εμπιστευθούν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο αυτό!

β) Πολλά άλλα φροντιστήρια αλλάζουν τη λύση τους (τόσο σίγουροι ήταν για αυτήν) σπεύδοντας να ευθυγραμμιστούν με τη λύση του συγκεκριμένου φροντιστηρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΟΕΦΕ!

γ) Η ΚΕΕ παραδόξως κάνει αποδεκτές και τις δύο λύσεις (!), κι ας δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο φροντιστήριο εμφανίζεται δικαιωμένο, αφού μόνο αυτό "ανακάλυψε" το λάθος και μόνο αυτό έδωσε τη "σωστή" λύση.

Και όμως: Η αρχική λύση (με το αποτέλεσμα Ν=7 περιστροφές) που δόθηκε από την ΚΕΕ και υποστηρίχθηκε επίμονα από τον γράφοντα, είναι σωστή! Η λύση που δόθηκε από το συγκεκριμένο φροντιστήριο είναι λανθασμένη!

Ευτυχώς, ο καθηγητής Χρήστος Τρικαλινός (μία από τις αυθεντίες στο χώρο της Φυσικής) με καταλυτική του παρέμβαση αποκατέστησε την τάξη καταρρίπτοντας με επιστημονική ακρίβεια όλες τις αιτιάσεις των καθηγητών του φροντιστηρίου αυτού! Η επιστημονική αλήθεια αποκαλύφθηκε για όσους δεν θέλουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους!

Θα ρωτήσει κάποιος για ποιό λόγο παρεμβαίνω υποστηρίζοντας με τόσο απόλυτο τρόπο τη λύση των 7 περιστροφών. Προφανώς και δεν πιστεύω ότι οι υποστηρικτές της λύσης των 6,75 περιστροφών (ειδικά του συγκεκριμένου φροντιστηρίου) θα παραδεχτούν το λάθος τους. Χρειάζεται γενναιότητα για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο! Θα μπορούσα να μην πάρω θέση και να κρατήσω ουδέτερη στάση. Δε μου πάει όμως!

Προσέξτε τι ανέφερε καθηγητής του συγκεκριμένου φροντιστηρίου σε ανάρτησή του στις 22 Ιουνίου: «Το ένα μετά το άλλο τα φροντιστήρια διορθώνουν τη λάθος λύση που έδωσαν στα θέματα της Φυσικής. Το "x φροντιστήριο" μαθαίνει». Προφανώς ο καθηγητής αυτός εννοεί ότι το φροντιστήριό του διδάσκει τα άλλα φροντιστήρια (γιατί έτσι όπως το γράφει, είναι σαν να εννοεί το ακριβώς αντίθετο). Δεν έχω ξαναδιαβάσει πιο εριστική και αλαζονική δήλωση φροντιστή για συναδέλφους του!

Αυτός είναι ο λόγος που αντιδρώ. Δεν δέχομαι άκριτα τη λύση των περισσοτέρων ή των περισσότερο φωνασκούντων, μόνο και μόνο για να ακολουθήσω το ρεύμα.

Η ορθότητα μιας λύσης δεν καθορίζεται από την πλειοψηφία, αλλά από την επιστημονική αλήθεια.

Δεν ανέχομαι να γίνεται το σωστό λάθος και το λάθος σωστό. Έχω εξάλλου και την ηθική υποχρέωση να υπερασπιστώ και όλους εκείνους τους ηρωικούς Φυσικούς (του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα) που παρ' όλη την πίεση που δέχτηκαν, δεν άλλαξαν την άποψή τους και αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν.

Μακάρι να μην είχαν έρθει έτσι τα πράγματα. Λάθος μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε. Σοφός, όμως, είναι εκείνος που το παραδέχεται. Σέβομαι όλους τους συναδέλφους, αλλά πλέον στα 53 μου χρόνια απαιτώ και απ' αυτούς την αντίστοιχη σοβαρότητα και τον αντίστοιχο σεβασμό!

 

 

* Ο Παντελής Μαυρίδης είναι φυσικός, ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΝΩΣΗΣ».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των 116 προσωρινών Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.  Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπη . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Η επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τα καταλληλότερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, έκανε γνωστό ότι μπορεί να καταστούν . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά τις 6 το απόγευμα μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξί . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σημαντική ενίσχυση με… παρόν και μέλλον πραγματοποίησε ο Εθνικός Πειραιώς, που έκανε δικιά του την 18χρονη Μαργαρίτα Μπιτσάκου. Διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες η νεα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των 116 προσωρινών Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.  Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπηρετούντων Διευθυντών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε μια γραπτή δήλωση του σχετικά με την επικείμενη αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αχαϊας Γιώργος Παπανδρέο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Δικαιοσύνη δεν δέχεται μόνο αιτήσεις ρύθμισης «κόκκινων» δανείων με την σχεδόν χαριστική διαδικασία του νόμου Κατσέλη. Σε κάποιες περιπτώσεις βγάζει και «κόκκινη κάρτα» με απορριπτικές αποφάσεις, ότ
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search