ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο. Μπίρμπα: Δεν μπορώ να αναπνεύσω!

Το μήνυμα I Can’t Breathe (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) που ήταν και οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ, αποτελεί πλέον το βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων στην μητρόπολη του κεφαλαιοκρατικού κόσμου, στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες Αμερικανοί οργισμένοι και αποφασισμένοι  βγήκαν στους δρόμους φτάνοντας και έξω από τον Λευκό οίκο όπου ανάγκασαν τον Τραμπ να φυγαδευτεί στο καταφύγιο. Μάχονται με πείσμα για να αντιταχθούν στην αστυνομική βαρβαρότητα, στην στυγνή, αναίτια δολοφονία μαύρων πολιτών και στην ατιμωρησία που την γιγαντώνει και στην ουσία την επιβραβεύει.

Η αστυνομία εν ονόματι του δόγματος «νόμος και τάξη» απολαμβάνει μια συνεχή ασυλία χρόνια τώρα παρόλο που σκορπά τον θάνατο, την ωμή βία και την καταστολή στην κοινότητα των Αφροαμερικανών.

Από τους «Μαύρους Πάνθηρες» μέχρι το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία» δημιουργήθηκαν κατά καιρούς διάφορα κινήματα ενάντια στην ανέλεγκτη αστυνομική βία τα οποία ατόνησαν και χάθηκαν κάτω από την σιδερένια φτέρνα του «νόμου και της τάξης» διαχρονικά από τον Νίξον μέχρι τον Ομπάμα και τον Τραμπ.

Οι  νόμοι περί αντιεγκληματικής πολιτικής των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων  στον πόλεμο δήθεν κατά των ναρκωτικών δαιμονοποίησαν και  στοχοποίησαν κυρίως τις κοινότητες των μαύρων.

Όσοι πίστεψαν μάλιστα  ότι  η εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου Ομπάμα θα βάλει  τέλος  στον ρατσισμό ,τον κοινωνικό αποκλεισμό,  την άγρια οικονομική εκμετάλλευση και τη φυλετική εξαθλίωση των κοινοτήτων των μαύρων  διαψεύστηκαν πανηγυρικά γιατί ξεχνούν συνειδητά «τον ένοχο και την γνωστή αιτία»   .

Ίσα – ίσα ο πρώτος μαύρος πρόεδρος χρησιμοποιήθηκε σαν πυροτέχνημα φολκλόρ για το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό η κοινωνία το καταλαβαίνει μέσα από πολλές διαδρομές αλλά για να το εκφράσει δυσκολεύεται στις εποχές της ιδεολογικής ξηρασίας και θέλει αφορμή.

Σήμερα μιλάμε για εξέγερση χιλιάδων καταπιεζόμενων Αμερικάνων  που ζητάνε το αυτονόητο να αναπνεύσουν.

Εξ άλλου οι εξεγέρσεις σχεδόν πάντα είχαν σαν πρόταγμα τον άνθρωπο σαν κοινωνικοβιολογική ύπαρξη και την ελευθερία του, σε παγκόσμιο επίπεδο στο διάβα της ιστορίας.

Ο  αναγκαίος ριζοσπαστικός κοινωνικός μετασχηματισμός λοιπόν δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από τον άνθρωπο και την δυνατότητα του να αναπνεύσει ελεύθερα, δημοκρατικά, ισότιμα.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search