ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Στήριξη στον ευρωπαϊκό τουριστικό κλάδο: ένα αίτημα με ελληνική σφραγίδα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΛΟΥ

Πριν από μερικές μέρες τα Ευρωεπιμελητήρια απέστειλαν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταρτιστεί άμεσα ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα του τουρισμού, που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Βάση για τη διαμόρφωση αυτού του αιτήματος ήταν η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, για τη διανομή voucher στους πολίτες, προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά για την πραγματοποίηση διακοπών και να ενισχύσουν, με αυτό τον τρόπο, και τις επιχειρήσεις του κλάδου. Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης σε Έλληνες πολίτες, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του 2019. Το πρόγραμμα θα έχει χρόνο υλοποίησης από 1/7/2020 έως και 31/12/2020 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που επιλέγουν, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το ύψος της αξίας της επιταγής θα κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή θα συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά θα επιβαρύνει αποκλειστικά τοv δικαιούχο αποτελώντας την ιδία συμμετοχή του.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για εμπροσθοβαρή προγράμματα οικονομικής στήριξης του τουρισμού, τα Ευρωεπιμελητήρια προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση μιας αντίστοιχης πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι η βιομηχανία του τουρισμού αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, η λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου πρέπει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα. Η εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκής κλίμακας προγράμματος θα συμβάλει στην τόνωση της ζήτησης και στην εξασφάλιση επαρκούς πληρότητας, ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορέσουν φέτος να λειτουργήσουν, έστω και για μικρότερη περίοδο, διατηρώντας θέσεις εργασίας. Τα Επιμελητήρια της Ελλάδας έχουν μπει μπροστά στη διατύπωση αυτού του αιτήματος και θα συνεχίσουν να το προωθούν, αξιοποιώντας τη δικτύωση και το κύρος που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας.

Αν θέλουμε η ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα από την πρωτοφανή αυτή κρίση, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια εναρμονισμένη προσέγγιση, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα τονώνει την αγορά, διασφαλίζοντας παράλληλα κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί θετικά, λαμβάνοντας έγκαιρα τα μέτρα που απαιτούνται.

>Πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, πρόεδρος ΕΒΕΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου λόγω ελεγχόμενης εξουδετέρωσης πυρομαχικών θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή (12.07.2020).   Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εθν . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μεξικανός Άνχελ Γκουρία, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αρχιτέκτονας της ανανέωσής του από το 2006, δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητε . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον Sars-Cov-2 την τελευταία εβδομάδα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στην εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ για την επιδημιολογική κατάστ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στην εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ για την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνετα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Αστυνομία αναζητά τόσο τους γονείς της ανήλικης όσο και τους άνδρες που συνευρέθηκαν ερωτικά μαζί της.   Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου, πραγματοπο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξηλώθηκε η εξέδρα, που όπως γράψαμε το πρωί, στήθηκε σε δημόσιο χώρο από ιδιώτη στο κέντρο της Κ. Αχαΐας για βραδινό γλέντι.   Η άμεση επέμβαση του Αστυνομικού τμήματος και σε αυτή την περίπτωση, με
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search