ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κ. Μαλαμής: Δώστε βήμα μέσα από το Φεστιβάλ

Η πρόταση του Κώστα Μαλαμή για να στηριχθεί το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό που βάλλεται λόγω covid-19

Πρόταση προς τον Δήμο της Πάτρας να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας οι οποίοι βάλλονται από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, καταθέτει ο μηχανικός και σκηνοθέτης Κώστας Μαλαμής.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η πρωτοφανής  κρίση που βιώνουμε επιβάλλει αλλαγή πορείας και δραστικές αποφάσεις ακριβώς επειδή η ζωή μας άλλαξε απότομα προς το χειρότερο. Κανείς δεν ξέρει το επόμενο διάστημα που θα ξαναπιάσουμε το νήμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα πράγματα γίνονται ακραία και οι συνήθεις δομές καταρρέουν η στήριξη έρχεται από δημόσιες διαδικασίες. Αυτό δεν είναι κάποιος ιδιότυπος σοσιαλισμός  ή ιδεολογική εμμονή αλλά φάνηκε περίτρανα σχεδόν σε όλα τα κράτη της αναπτυγμένης Ευρώπης, έτσι ώστε  πολλοί να ισχυρίζονται σήμερα ότι ο ιός ήρθε για να αλλάξει τον καπιταλισμό, τουλάχιστον με τον τρόπο που τον γνωρίζαμε ως τώρα.

Σε αυτή τη δραματική συνθήκη, ο πολιτισμός δέχθηκε πρώτος το χτύπημα και παρέλυσε. Όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις  ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για πολύ αργότερα. Ελάχιστοι από τους ανθρώπους του - για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε - κατάφεραν να λάβουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα που μετά από  γενική κατακραυγή δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο πολιτισμός όμως είναι χυμός ζωής, ρέει μέσα μας και δημιουργεί ενεργούς  πολίτες δίνοντάς τους συντροφικότητα, χαρά και αισιοδοξία. Και σε καιρούς δύσκολους που η ανθρώπινη ουσία βάλλεται, όπως σήμερα, ο πολιτισμός, με αφετηρία τους καλλιτέχνες  και την ευαισθησία τους, απαντά βρίσκοντας νέους τρόπους έκφρασης  μέσω της τέχνης. Ο πολιτισμός συνιστά πράξη αντίστασης στην αβεβαιότητα και το φόβο που μας περιβάλλει. Όμως το θέατρο, η μουσική, ο χορός  κλπ δεν πέφτουν από τον ουρανό. Ηθοποιοί μουσικοί τεχνικοί παλεύουν γι’ αυτό και οι άνθρωποι αυτοί απαιτείται  να συνεχίσουν να υπάρχουν, να μείνουν ζωντανοί» αναφέρει ο κ. Μαλαμής και καταλήγει καλώντας τον Δήμο της Πάτρας και συγκεκριμένα τον Πολιτιστικό Οργανισμό, να ανοίξει ένα παράθυρο στους ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ. 

«Σε αυτή τη συνθήκη ο Δήμος δε θα έπρεπε έγκαιρα να πάρει  πρωτοβουλίες έτσι ώστε να στηρίξει τους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη, που πλήττονται καίρια;» σημειώνει. «Ο Δήμος Πατρέων διαθέτει το πολιτικό εργαλείο για αυτή την παρέμβαση που είναι κυρίως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αλλά όχι μόνο και επιβάλλεται σε αυτή τη συγκυρία να το χρησιμοποιήσει.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αναγκαίο  ο Δήμος να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του Φεστιβάλ και να συμπεριλάβει μια ενότητα ή και περισσότερες, οι οποίες θα έχουν στόχο να απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας πάνω στους ανθρώπους του πολιτισμού στην πόλη μας. Θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμά του τοπικές παραγωγές  έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια διέξοδο. Ας  ονομάσει αυτή την ενότητα  Δράσεις Πολιτισμού - Φεστιβάλ Covid-19 ή όπως αλλιώς θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι, από τη μία μεριά να απλωθεί ένα δίκτυ προστασίας άμεσα, πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους που πλήττονται (χωρίς η μεγάλη τους πλειοψηφία να καταγράφεται πουθενά) και από την άλλη να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο να ανθίσει  μια τοπική δημιουργία, μια σύμπνοια και αλληλεγγύη από τα κάτω.

Και με ευκαιρία αυτή την αναγκαστική παύση φέτος, ας ανοίξουν επιτέλους  μια συζήτηση οι φορείς και οι άνθρωποι του πολιτισμού το επόμενο διάστημα για το τι είδους φεστιβάλ οφείλει η πόλη να διεκδικήσει. Γιατί αυτό το φεστιβάλ έτσι όπως γίνεται προσφέρει ελάχιστα και δεν έχει λόγο ύπαρξης με την παρούσα του μορφή».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Ψηφοφορίες

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική σας κατάσταση στο άμεσο μέλλον;

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

"Χτύπησαν" και πάλι οι απατεώνες στην Πάτρα, αφαιρώντας χρηματικά ποσά απο ανυποψίαστους πολίτες.  Oπως κατήγγειλε στην Αστυνομία, πατρινή της τηλεφώνησε άνδρας και προφασιζόμενος . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχουν ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν οργανώσεις με αφορμή την σημερινή πανελλαδική απεργία. Ενώ και αντιεξουσιαστές έχουν γνωστο . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Στην άγρια δολοφονία των Σπετσών, όπως αποκαλύπτεται, η παρατηρητικότητα μιας γιατρού ήταν αυτή που δεν επέτρεψε το έγκλημα να καταχωρηθεί ως τροχαίο ατύχημα. Το θύμα μπορεί να είχ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπέβαλε ο Θεμιστοκλής Σοφός. Η παραίτηση υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του Συ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

"Χτύπησαν" και πάλι οι απατεώνες στην Πάτρα, αφαιρώντας χρηματικά ποσά απο ανυποψίαστους πολίτες.  Oπως κατήγγειλε στην Αστυνομία, πατρινή της τηλεφώνησε άνδρας και προφασιζόμενος τον τεχνικό της micr
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχουν ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσουν οργανώσεις με αφορμή την σημερινή πανελλαδική απεργία. Ενώ και αντιεξουσιαστές έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

  Συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αμαλιάδας είχαν οι Δήμαρχοι Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γ. Λέντζας, Αμαλιάδας Γ. Λυμπέρης και Δυτικής Αχαΐας Σπ. Μυλωνάς. Κατά τη συνάντηση συμφων
Image
Image
© 2020 AchaiaNews. All Rights Reserved.

Search