ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μνημόνια : Επτά χρόνια ... φαγούρας και συνεχίζουμε !

Πέρασαν κιόλας επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ελλάδα χρεοκόπησε και μπήξε επισήμως σε καθεστώς οικονομικής επιτροπείας και δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ωστόσο οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τι ακριβώς συνέβη.

Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι, το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία και η κοινωνία διχασμένη απέναντι στους στόχους, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής.

Επτά χρόνια από την ανακοίνωση στο Καστελόριζο για προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πώς αποτιμούν την ψήφο τους οι πολίτες στις τέσσερις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν; «Ψήφισα σωστά» απαντά σχεδόν χωρίς διακυμάνσεις το 68,5%. Και πώς ψήφισε το σύνολο του εκλογικού σώματος στις αντίστοιχες αναμετρήσεις; «Ψήφισε λάθος» απαντά το 60,5% - 72,5%.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι απόψεις για τη διαχείριση των οικονομικών πριν από την κρίση. Η κοινωνία ξόδευε περισσότερα από όσα μπορούσε να παραγάγει, δηλώνει το 72%, αλλά όταν η ερώτηση αφορά προσωπικά τους ερωτηθέντες η απάντηση «ξόδευα όσα έπρεπε» συγκεντρώνει ποσοστό 75,5%.

Σαν σήμερα πριν 7 χρόνια ο Παπανδρέου στο Καστελόριζο

Ήταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το ακριτικό Καστελόριζο της προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με φόντο το μικρό ήσυχο λιμανάκι του μικρού νησιού και φορώντας μωβ γραβάτα ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωνε και επίσημα της έναρξης μιας δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε διαστάσεις εθνικής περιπέτειας και επτά χρόνια αργότερα εξακολουθεί να βασανίζει την ελληνική κοινωνία.

"Ζητούμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.", δήλωσε μεταξύ άλλων ο τότε πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε επίσημη λιτή επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker, τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olli Rehn και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet από τους οποίους ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Search