ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας Λογαράς : Ο «Μύθος» της Πάτρας. Το απέριττο που μας διαφεύγει

Για τον «Μύθο» της Πάτρας, για αυτόν που δεν ζούμε και για την ανάγκη να τον ζήσουμε μιλά στο achaianews.gr ο γνωστός Πατρινός συγγραφέας και φιλόλογος Κώστας Λογαράς. «Μ’ άλλα λόγια, Μύθος ενός τόπου είναι το απέριττο που μας διαφεύγει. Ο καθένας μπορεί να το νιώσει αυτό και να το ζήσει…..»


-Τι σημαίνει αναζήτηση του Μύθου της πόλης κι ότι η πόλη μας δεν ζει το μύθο της;
Ο «Μύθος» μιας πόλης είναι η σύλληψη και η απόδοση της ψυχής της. Η ποιητική της διάσταση. Η συλλογική της συνείδηση. Δεν εννοώ τίποτε υπερβατικό, αλλά κάτι απλό : «…ένα αεράκι λ. χ που ‘χεις την αίσθηση πως κατεβαίνει σαν το χείμαρρο απ’ τις σκάλες της Αγίου Νικολάου • Ή , την περιπλάνηση σε γειτονιές λαβύρινθους που είναι από μόνες τους ένα μυστήριο». Μ’ άλλα λόγια, Μύθος ενός τόπου είναι το απέριττο που μας διαφεύγει. Ο καθένας μπορεί να το νιώσει αυτό και να το ζήσει. Αλλά πρέπει και να διατυπωθεί, να γίνει λέξεις, εικόνες, ήχος. Δηλαδή να πάρει ποικίλη μορφή μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία κι έπειτα να έρθουμε σε άμεση επαφή μ’ αυτήν για να γίνει συναίσθηση. Διερωτηθείτε κατά πόσο εσείς έχετε αυτή την συνείδηση, και απαντήστε αν υπάρχει ή όχι μύθος στη δική μας πόλη.

(Το αεράκι  που ‘χεις την αίσθηση πως κατεβαίνει σαν το χείμαρρο απ’ τις σκάλες της Αγίου Νικολάου)

-Πώς αυτό το γεγονός μεταφράζεται στην καθημερινότητα μας;

Η ανυπαρξία «μύθου» ερμηνεύεται ως άγνοια του παρελθόντος και ως απαξίωση του παρόντος. Σαν έλλειψη σεβασμού προς την καθημερινότητα. Που οδηγεί σταδιακά στην αποξένωση από το χώρο, από τους άλλους και κατ’ επέκταση από τον εαυτό μας.
Έτσι οι άνθρωποι γινόμαστε αν-έστιοι στην ίδια μας την πόλη.

(Η περιπλάνηση σε γειτονιές λαβύρινθους που είναι από μόνες τους είναι ένα μυστήριο)

-Οι Πατρινοί κατά πόσο μπορούν να συμβάλλουν βάσει της ιδιοσυγκρασίας τους, στο να ζήσει η πόλη τον μύθο της;
Η γενικότερα κάκιστη σχέση με το χώρο (και τη χώρα) καθώς και η δήθεν υπερηφάνεια για το «ένδοξο παρελθόν» ( το οποίο κατά τα άλλα αγνοούμε χονδροειδώς), αποδεικνύει την έλλειψη αγάπης για τον τόπο. Κι αυτό ακριβώς εκτρέφει τον ξιπασμό μας και καλλιεργεί τοπικιστικές φανφάρες. Όχι πάντως ζωογόνο Μύθο. Όμως αυτό είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο των πατρινών. Το οποίο έχει καταλήξει ήδη σε εθνολαϊκιστικές κορώνες και επικίνδυνους μεγαλοϊδεατισμούς.


-Με ποιο τρόπο μπορούν να συμβάλλουν οι δημοτικές αρχές και γενικότερα οι αιρετοί;
Κάποτε μου έκανε την ίδια ακριβώς ερώτηση ένας Δήμαρχος. «Πάρε δέκα νοικοκυρές με αισθητικό κριτήριο και αίσθηση μέτρου -- του είπα -- και κάνε μια βόλτα παντού στην πόλη και τις γειτονιές. Ό, τι σου υποδείξουν για το νοικοκύρεμα των χώρων, των δρόμων, για την καθαριότητα των πεζοδρομίων, για τα μερεμέτια που χρειάζεται η Πάτρα, κάνε το αμέσως. Αυτό να είναι και το πρόγραμμά σου όσον αφορά την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας. Και στείλε τις στρατιές των προσληφθέντων σου να υλοποιήσουν κατά γράμμα τις υποδείξεις που θα γίνουν απ’ αυτές τις γυναίκες. Δεν σου χρειάζονται άλλοι συμβουλάτορες».
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το Μύθο της Αχαϊκής Πρωτεύουσας απ’ αυτό. Από την καθαριότητα της πόλης. Ντροπής πράματα. Λες κι είμαστε Τουρκοχώρι. Κι αμέσως ύστερα πάμε στο παρκάρισμα και στην κυκλοφοριακή αγωγή. Για να ακολουθήσει ο σεβασμός στα κτίρια, στην αρχιτεκτονική, στις πλατείες της και λοιπά.

(Ο "Μύθος" της Αχαϊκής πρωτεύουσας)

-Ως δημιουργό πόσο σας πληγώνει και πως το αντιμετωπίζετε; Επιμένετε και ζείτε στην Πάτρα.
Σημασία τώρα πια δεν έχουν οι πληγές – οι πολύ βαριές πληγές μας. Αλλά η επούλωσή τους.

Έφη Καρούνια 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής της Stoiximan Super League. Έπειτα από πέντε χρόνια, ο Δικέφαλος επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας μάλιστα τον τέταρτο τίτλ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά ο ΠΑΟΚ πέρασε και από το Κλεάνθης Βικελίδης και στέφθηκε αυτός πρωταθλητής. Η Ένωση επικράτησε της Λαμίας με 3-0 και έκλεισε τη σεζόν με νίκη και . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ισόπαλο 2-2 έληξε το ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό με τους "ερυθρόλευκους" να βγαίνουν κερδισμένοι όχι μόνο γιατί πήραν το βαθμό της ισοπαλίας που . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η αδιαφιλονικήτη κυρίαρχος του αγγλικού ποδοσφαίρου από τότε που ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανέλαβε τα ηνία της (2016) και το απόγευμα της Κυριακής (19/05) θέλησε να . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Αιγίου «Detectives_007» συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) “Climate Detectives”.  Ο διαγωνισμός ήταν πανευρωπαϊκός και αφορούσε στη μελέ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ιδιοκτήτη έχει το σπίτι όπου διέμενε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην Πάτρα με τον Μάνο Δασκαλάκη και τα τρία παιδιά τους. Το ακίνητο αγόρασε Τούρκος επενδυτής, με σκοπό να λάβει Golden Visa σύμφωνα με τ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικώνελέγχων προς το ευρύ κοινό εκ μέρους της 6 η ΥΠΕ, σε συνεργασία μετον ΕΟΔΥ.Τη Δευτέρα 20 Μαΐου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έλεγχοισ
Image
Image

Search