ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Eurovision: Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ – Αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ελεύθερους σκοπευτές

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα στους δρόμους του Μάλμε, στη Σουηδία, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, λίγες ώρες προτού να παρουσιαστεί η συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή η διοργάνωση της Eurovision έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται στην οροφή του Malmo Arena, όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός.

«Είμαι φαν της Eurovision και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδέζα με βαμμένα ροζ μαλλιά. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ, όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια.

«Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Eurovision, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουστάφα Μουστάφα, που είχε καλυμμένους τους ώμους με μια παλαιστινιακή μαντίλα.

Οι περίπου 5.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία του Μάλμε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία».

Στην πορεία συμμετείχε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις της. Συμμετείχαν επίσης και πολλές οικογένειες. «Τα παιδιά μου είναι έξι και εννέα ετών, σε μια ηλικία που θέλουν να δουν τη Eurovision όμως φέτος την μποϊκοτάρουμε εντελώς», είπε η Σεσίλια Μπρουντέλ, 31 ετών.

Οι δέκα από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται απόψε θα βρεθούν το Σάββατο στον τελικό, όπου θα βρουν απέναντί τους τη Σουηδία (κάτοχο του τίτλου), τις Big Five (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) και τις άλλες 10 που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό της Τρίτης.

Γιούχαραν την Ισραηλινή υποψήφια
Η Ισραηλινή Εντέν Γκολάν θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στον δεύτερο ημιτελικό, με το τραγούδι «Hurricane». Την Τετάρτη κατά την διάρκεια της πρόβας η Ισραηλινή τραγουδίστρια αποδοκιμάστηκε έντονα την ώρα που βρισκόταν στην σκηνή.

Μερίδα του κοινού την γιούχαρε και άρχισε να φωνάζει «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη». Μάλιστα κάποιοι ύψωσαν σημαίες της Παλαιστίνης, αν και έχουν απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Πατρῶν Νικόδημος Βαλληνδρᾶς, ἒφερε τό ὂνομα τοῦ Κηδευτοῦ τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ Νικοδήμου, τοῦ κρυφοῦ μαθητοῦ τοῦ Κυρίου καί Μυροφόρου. •Τήν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνονται τα εξής: Συνεπείς με την πολιτική μας κατεύθυνση που μας υπαγορεύει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στην μάχη των προαγωγικών εξετάσεων από σήμερα Δευτέρα 20 Μαϊου, οι μαθητές της Α’ και της Β΄Λυκείου και των απολυτηρίων εξετάσεων οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ειδικότερα ξεκινούν σή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής της Stoiximan Super League. Έπειτα από πέντε χρόνια, ο Δικέφαλος επέστρεψε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας μάλιστα τον τέταρτο τίτλ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Πατρῶν Νικόδημος Βαλληνδρᾶς, ἒφερε τό ὂνομα τοῦ Κηδευτοῦ τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ Νικοδήμου, τοῦ κρυφοῦ μαθητοῦ τοῦ Κυρίου καί Μυροφόρου. •Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνονται τα εξής: Συνεπείς με την πολιτική μας κατεύθυνση που μας υπαγορεύει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Αιγίου «Detectives_007» συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) “Climate Detectives”.  Ο διαγωνισμός ήταν πανευρωπαϊκός και αφορούσε στη μελέ
Image
Image

Search