ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα μετά τις κρίσεις: Ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός ως ασπίδα προστασίας

της Κατερίνας Ματιάτου*

Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν δύο αιώνες ως ανεξάρτητο κράτος, η Ελλάδα έχει περάσει από διάφορες οικονομικές κρίσεις. 

Από τις πτωχεύσεις του 1893 και του 1932 ως την πρόσφατη πολυετή κρίση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν βιώσει μικρότερους ή μεγαλύτερους κύκλους αναταραχής και ύφεσης με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες επηρεάζονται δυσανάλογα σε περιόδους κρίσης, καθώς η ευαλωτότητά τους αυξάνεται και είναι δυσκολότερο να προστατευθούν.

Το ερώτημα για το «τι μπορώ να κάνω εγώ για να προστατευτώ» ως πολίτης έχει τεθεί αρκετές φορές και η απάντηση συνδέεται -σε μεγάλο βαθμό- με την ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών μας και τη γνώση βασικών (χρηματο)οικονομικών εννοιών. Αυτό που σε δύο λέξεις, δηλαδή, ονομάζεται χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός (financial literacy).

Η βασική κατανόηση των οικονομικών εννοιών και διαδικασιών, όπως η κατάρτιση προϋπολογισμού, η αποταμίευση και η επένδυση, είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη οικονομική δραστηριοποίησή μας μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Με σωστή εκπαίδευση και την κατάλληλη κατάρτιση πετυχαίνουμε τη λήψη αποφάσεων ενημερωμένα και χτίζουμε, σε βάθος χρόνου, οικονομικά ανθεκτικές κοινότητες και νοικοκυριά.

Η χρηματοοικονομική παιδεία συμβάλλει στη σταθερότητα καθώς συντελεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο οικονομικό σύστημα. Επιπλέον, η χρηματοοικονομική εκπαίδευση προωθεί την οικονομική ένταξη, η οποία με τη σειρά της μετριάζει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας στις ευάλωτες ομάδες.

Οι βάσεις για όλα τα παραπάνω χρειάζεται να μπουν από νωρίς, από την παιδική ηλικία κιόλας. Κάτι τέτοιο είναι δεδομένο για χώρες του εξωτερικού, καθώς η χρηματοοικονομική παιδεία είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Σταδιακά το συναντούμε και στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός και η πρόσφατη παρουσίαση της αντίστοιχης Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού και τα προγράμματα που υλοποιούνται από θεσμικούς φορείς και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.

Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Αλφαβητάρι Οικονομικών» της ActionAid, που υλοποιείται σε σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, με τη συνεργασία της Alpha Bank και του European Investment Bank Institute, αντίστοιχα, έρχονται να δώσουν επιπλέον ώθηση στη νέα γενιά και να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Στόχος μας είναι η βελτίωση της (χρηματο)οικονομικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της (χρηματο)οικονομικής παιδείας των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα, 15 χρόνια σχεδόν μετά το ξέσπασμα της τελευταίας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι συμβάλλουμε στο να είναι οι πολίτες της Ελλάδας καλύτερα ενημερωμένοι και ίσως να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Και οι μελλοντικές γενιές θα είναι ακόμη περισσότερο.

*Η Κατερίνα Ματιάτου είναι Επικεφαλής Ανάπτυξης της ActionAid στην Ελλάδα

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε 25 συλλήψεις προχώρησε την Παρασκευή, η Αστυνομία στην Πάτρα, μετά τις φθορές σε αστικά λεωφορεία και την επίθεση εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, ομάδα ν . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με ποινές που φτάνουν τις πρόσκαιρες καθείρξεις έως 15,5 χρόνια και χρηματικές ποινές μέχρι 100.000 ευρώ, καταδικάστηκαν 50 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο κ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό περιστατικό στη διάρκεια του οποίου μία γυναίκα μαχαίρωσε δύο άτομα εκτυλίχθηκε πριν από λίγα 24ωρα στο κέντρο του Ηρακλείου στην Κρήτη. Πληροφορίες της ιστοσελίδας, cr . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον αστυνομικό , οδηγό υπηρεσιακού βουλευτικού αυτοκινήτου, που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στις φυλακές Μαλανδρίνου θα μεταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο 38χρονος ηγετικό στέλεχος των αντιεξουσιαστών στην Πάτρα, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τη Δευτέρα, για συμμετοχή στην
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

O χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας το 1996 στην Ατλάντα και Αργυρός Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα, Νίκος Κακλαμανάκης αναγορεύεται σήμερα σε επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Φυσικοθερ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρα Δράσης του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Μα
Image
Image

Search