GASTRONOMY

GASTRONOMY

Φτιάξτε την πιο γευστική φασολάδα με ένα έξτρα υλικό για την Καθαρα Δευτέρα

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας, μοιράζεται τη δική του συνταγή για αχνιστή και πεντανόστιμη φασολάδα, μια από τις πρωταγωνίστριες του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, δίνοντάς της έξτρα άρωμα με πορτοκάλι.

Η φασολάδα είναι ένα θρεπτικό φαγητό χαμηλό σε λιπαρά με πολλές και διαφορετικές παραλλαγές. Αν και είναι ένα φαγητό που πήρε τον τίτλο του παραδοσιακού το 1940, μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες. Βέβαια, άλλοι προτιμούν τα φασόλια σούπα, άλλοι στεγνά και άλλοι πάλι χυλωμένα. Ένα είναι το σίγουρο, όταν έξω κάνει κρύο και είναι ώρα για ένα ζεστό και θρεπτικό πιάτο, η παραδοσιακή ελληνική φασολάδα είναι μια εξαιρετική και θρεπτική επιλογή.

Σε αυτή τη συνταγή, ο ειδικός προσθέτει και φλούδα πορτοκαλιού που τις δίνει περισσότερο άρωμα και αντιοξειδωτικά. 

Υλικά που θα χρειαστείτε για 6 έως 8 μερίδες φασολάδα

Μισό κιλό φασόλια μέτρια
6-7 ποτήρια νερό
200 γραμμάρια καρότα
200 γραμμάρια κρεμμύδι ξερό
100 γραμμάρια σέλινο
100 γραμμάρια φλούδα πορτοκάλι
5 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
Μία πατάτα περίπου 50 γραμμάρια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι
1 κόκκινη πιπεριά

Οδηγίες
Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό με λίγο αλάτι. Την επομένη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 ποτήρια νερό.

Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και την φλούδα του πορτοκαλιού, που δίνει άρωμα στην φασολάδα.

Βράζουμε μία με μιάμιση ώρα ανάλογα με τα φασόλια και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε πέντε κουταλιές ντομάτα πελτέ ή πουμαρό ή τριμμένη ντομάτα (αν θέλουμε τα φασόλια με ντομάτα). Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο χυλωμένη θέλουμε την φασολάδα, ανακατεύουμε συχνά και για αρκετό χρόνο προς το τέλος του μαγειρέματος.

Με τα υλικά αυτά ετοιμάζουμε περίπου 6-8 μερίδες φαγητού χωρίς το ζουμί ανά μερίδα. Τα φασόλια, όπως όλα τα όσπρια συνδυάζονται θαυμάσια με μία μερίδα τυριού ή μία κουταλιά της σούπας κοφτή ταραμοσαλάτα ή λίγο ψάρι ή με λίγο τουρσί και πέντε ελιές.

Extra tip
Για να μην σας προκαλέσει η φασολάδα φουσκώματα και αέρια, δοκιμάστε να μουλιάσετε τα φασόλια για μία μέρα, να τα μαγειρέψετε την επόμενη και να τα καταναλώσετε την τρίτη.

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Συγγραφέας και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
www.diatrofi.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μαζί με άλλους αξιωματούχους επέβαινε σε ελικόπτερο το οποίο και συνετρίβη. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια ενας 16χρονος, ο οποίος όπως κατήγγειλαν οι γονείς του ξυλοκοπήθηκε από 15χρονο στην περιοχή της πλατείας Ψυχιατρεί . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκα δεν προλαβαίνει να περάσει το κατώφλι του Νοσοκομείου και γεννά! Στο Νοσοκομείο Κορίνθου, νεαρή κοπέλα γέννησε στο προαύλιο! Σύμφωνα με πληροφορ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηνωδία στα Πετράλωνα. Αλβανός ιδιοκτήτης διαμερίσματος επιτέθηκε να βιάσει Ελληνίδα καθαρίστρια που ειχε προσλάβει για να τακτοποιήσει τον χώρο του και όταν η δύστυχη γυναίκα αντ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους. Η
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

: Ο Βαγγέλης Καραχάλιος και η παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών αναδείχθηκαν μεγάλη νικητές στις εκλογές του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταξη του νυν προέδρου Βαγγέλη Καρα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Πατρῶν Νικόδημος Βαλληνδρᾶς, ἒφερε τό ὂνομα τοῦ Κηδευτοῦ τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ Νικοδήμου, τοῦ κρυφοῦ μαθητοῦ τοῦ Κυρίου καί Μυροφόρου. •Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς
Image
Image

Search