Υλικά
2 κιλά μπριζόλες χοιρινές (από σπάλα ή λαιμό)
Για το άλειμμα
2 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
2-4 κουτ. σούπας νερό
Για τη σάλτσα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας λάδι
1½ φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
¼ φλιτζανιού ξίδι βαλσαμικό Καλαμάτας
⅔ φλιτζανιού πετιμέζι
1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
χυμό από μισό λεμόνι
Διαδικασία
Πλένετε και στεγνώνετε τις μπριζόλες με χαρτί κουζίνας.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το άλειμμα, προσθέτοντας στο τέλος όσο νερό χρειάζεται για να γίνει το μίγμα σαν αλοιφή. Αλείφετε τις μπριζόλες παντού με το μίγμα και τις βάζετε σε μπολ με καπάκι. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον (αν θέλετε, μπορείτε να τις ετοιμάσετε αποβραδίς ή νωρίτερα το πρωί).
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει καλά. Αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.
Τοποθετείτε δύο δύο τις μπριζόλες σε λαδόκολλες, τις τυλίγετε σε πακέτο και τις βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Ανοίγετε τα πακέτα και βγάζετε τις μπριζόλες χωρίς το ζωμό που έχει μείνει μέσα.
Αλείφετε τις μπριζόλες με λίγη σάλτσα και τις τοποθετείτε στο ταψί. Ρυθμίζετε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε τις μπριζόλες για 5-7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, αλείφοντάς τις με λίγη σάλτσα κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να δημιουργηθεί μια καραμελωμένη κρούστα. Σερβίρετε αμέσως και συνοδεύετε τις μπριζόλες με την υπόλοιπη σάλτσα και ψητές πατάτες.