GASTRONOMY

GASTRONOMY

Αρνί στη γάστρα, μελωμένο και μυρωδάτο, με χοντρό μακαρόνι

Υλικά

    1 αρνίσια σπάλα με το κόκαλο, βάρους 2.000-2.200 γρ. (άκοπη ή κομμένη στα δύο, αν δεν χωράει στην κατσαρόλα)
    1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
    2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
    2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες
    200 ml λευκό ξηρό κρασί
    1/2 μάτσο μαϊντανός, χωριστά τα φύλλα από τα κοτσάνια, όλα ψιλοκομμένα
    2 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
    2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο + 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη + 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή από 1½ κουτ. γλυκού ξερά)
    2 φύλλα δάφνης
    40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
    150 ml ελαιόλαδο
    30 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή 30 ml λάδι
    500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
    1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
    χυμός από 1/2 λεμόνι
    280 γρ. ξηρό ανθότυρο, χοντροτριμμένο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
    Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στα 100 ml από το λάδι το αρνάκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
    Μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 2-3 λεπτά.
    Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε γάστρα το όλον και προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τα φύλλα δάφνης και 200 ml νερό. Αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα και το βάζουμε πάνω στα λαχανικά.
    Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα (με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε μια... επιπλέον γάστρα μέσα στη γάστρα - το κρέας έτσι θα γίνει λουκούμι) και στη συνέχεια με το καπάκι της γάστρας.
    Ψήνουμε για 2-2½ ώρες, μέχρι το αρνί να μαλακώσει (κάθε τόσο το βρέχουμε με τα υγρά του). Βγάζουμε το κρέας και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
     Όσο περιμένουμε, βράζουμε τα ζυμαρικά, για 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λέει η συσκευασία.
    Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το ψιλοκόβουμε.
    Σουρώνουμε τα υγρά της γάστρας σε ψιλό σουρωτήρι, πιέζοντας τα στερεά υλικά για να πάρουμε τη νοστιμιά τους.
    Ρίχνουμε το σουρωμένο υγρό σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό και να μελώσει.
    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο ή σε λίγο λάδι το ψιλοκομμένο ψαχνό μέχρι να ροδίσει.
    Ρίχνουμε τη σάλτσα και τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
    Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα φύλλα μαϊντανού, την ξερή ρίγανη και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
    Πασπαλίζουμε με το ξηρό ανθότυρο και σερβίρουμε.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για το . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη στη Βέροια για τον αναπάντεχο θάνατο της 23χρονης. Η κοπέλα σηκώθηκε από το κρεβάτι με έντονη δύσπνοια και λίγο αργότερα πέθανε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι που έμενε… Η 23 . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος μαζί με άλλους αξιωματούχους επέβαινε σε ελικόπτερο το οποίο και συνετρίβη. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια ενας 16χρονος, ο οποίος όπως κατήγγειλαν οι γονείς του ξυλοκοπήθηκε από 15χρονο στην περιοχή της πλατείας Ψυχιατρεί . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στην Πάτρα για την Αναστασία Γιαννοπούλου, που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 40 ετών. Αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με την καρδιά της και προ ημερών είχε μεταβεί στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Δυστυχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Των απαγορεύσεων εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους. Η
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

: Ο Βαγγέλης Καραχάλιος και η παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών αναδείχθηκαν μεγάλη νικητές στις εκλογές του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταξη του νυν προέδρου Βαγγέλη Καρα
Image
Image

Search