Κωλοχτύπα με μακαρόνια

Κωλοχτυπομακαρονάδα (έτσι την λέμε εμείς στη Μάνη), θεωρείται ανώτερη κατά πολλούς γευστικά και απ την αστακομακαρονάδα). Μια συνταγή ιεροτελεστία, μυρωδιές που αιχμαλωτίζουν την γειτονιά σε μια καλοκαιρινή-θαλασσινή-Ελληνική μέθη... Γευστικά θα προσπαθήσετε να το αποτυπώσετε εσείς στα σχόλιά σας (είμαι ερασιτέχνης στη μαγειρική και το μόνο ¨όπλο¨ που διαθέτω είναι το μεράκι μου. Μερικές φορές όπως σ' αυτή τη φωτογραφία διαθέτω και τύχη μιας και ήμουν και ο αλιευτής αυτού του υπέροχου εδέσματος!)

Τι χρειαζόμαστε:

    1 κωλοχτύπα 500γρ τουλάχιστον ή 2 μικρότερες.
    1-1,5 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση linguini)
    2 ντομάτες μεγαλούτσικες
    1-2 κσ ντοματοπολτό (να δώσει χρώμα στη σάλτσα μας)
    1 κέρατο πράσινη πιπεριά (προαιρετικά)
    3-4 πράσινες ελιές (προαιρετικά)
    τριμμένο τυρί της επιλογής σας (προαιρετικά)
    2 κρεμμύδια
    σκόρδο
    μαϊντανό
    πιπέρι
    αλάτι

Πώς το κάνουμε:

    Βράζουμε την κωλοχτύπα σε μια κατσαρόλα για δέκα με δώδεκα λεπτά (να έχει βράσει ήδη το νερό πριν τη βάλουμε μέσα). Μετά την βγάζουμε και διπλοσουρώνουμε το νερό σε άλλη κατσαρόλα.
    Στο νερό που κρατήσαμε και σουρώσαμε βράζουμε τα μακαρόνια.
    Στην αρχική κατσαρόλα που βράζαμε την κωλοχτύπα βάζουμε τώρα λάδι και τσιγαρίζουμε τα 2 κρεμμύδια και λίγο σκόρδο, μετά προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα (εγώ τη μια την είχα ψιλοκομμένη και την δεύτερη πιο χοντροκομμένη να την καταλαβαίνω στο πιάτο μου),τον τοματοπολτό, την πιπεριά μας και το αλατοπίπερο.
    Αφού πάρει βράση η σάλτσα μας, βάζουμε μέσα την κωλοχτύπα κομμένη στη μέση (κάθετα) με το ανοικτό μέρος προς τα κάτω και την αφήνουμε να δέσει για δέκα με δεκαπέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
    Τέλος αφαιρούμε από την σάλτσα την κωλοχτύπα και ρίχνουμε τα μακαρόνια (αφού τα έχουμε σουρώσει πρώτα) μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
    Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τα μακαρόνια προσθέτοντας από πάνω τον μαϊντανό μας και κομμάτια καθαρισμένης ελιάς, φυσικά και το τριμμένο τυράκι μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μια πληροφορία που ίσως πραγματικά να παίζει ρόλο (μου την ψιθύρισε ο αδερφός μου) είναι η κωλοχτύπα να μην μπει απότομα στο βραστό νερό, κρατώντας απ την μια μεριά να τη βυθίζουμε σιγά σιγά, μια διαδικασία που είναι καλό να διαρκέσει ένα με δυο λεπτά μέχρι να μπει ολόκληρη στο καυτό νερό(αποφεύγοντας το θερμικό σοκ ώστε μην χάσει υγρά).

Η προσθήκη ελιάς και το πράσινο κέρατο πιπεριά ήταν εντελώς δικές μου εμπνεύσεις σύμφωνα με τα θέλω μου.

Από μπαχαρικά έβαλα τα άκρως απαραίτητα μόνο για να έχω καθαρή θαλασσινή γεύση και μυρωδιές... και αυτά με μέτρο.

Σημ:Κωλοχτύπα (ή αστακοκαραβίδα)