Εκλογές Κεντροαριστερά: Πρωτιά για Γεννηματά στην Αχαία με 63.63% έναντι 35.09% του Ανδρουλάκη

Νεότερη Ενημέρωση: Καθαρή νίκη για τη Φώφη Γεννηματά έναντι του έτερου διεκδικητή της Προεδρίας της Κεντροαριστεράς Νίκου Ανδρουλάκη, κατεγράφη στα εκλογικά τμήματα της Αχαΐας.Συγκεκριμένα η κα. Γεννηματά έλαβε ποσοστό 63.63% και 35.09% ο Νίκος Ανδρουλάκης

14:00 Περίπου 2.602 άτομα έχουν προσέλθει στις κάλπες της Αχαϊας από τις 8 το πρωί οπότε και άνοιξαν για την εκλογή επικεφαλής του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο δεύτερος γύρος της εκλογικής διαδικασίας θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες. Πανελλαδικά έχουν προσέλθει για να ψηφίσουν μέχρι τη 13.30 περίπου το μεσημέρι 88.000 άτομα.

Στο Καματερό ψήφισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη».

Στο Ηράκλειο Κρήτης ψήφισε ο Ν. Ανδρουλάκης

O υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο Ηράκλειο της Κρήτης καί δήλωσε ότι «η φλόγα της ελπίδας που άναψε την προηγούμενη Κυριακή πρέπει να μην σβήσει».

08:00 Ανοίγουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των εκλογών που θα αναδείξει τον αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα στην Κεντροαριστερά. Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης αναμετρώνται σε μια διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (19/11/2017) και θα κλείσουν στις 20:00.

Οι πρωταγωνιστές και οι συμμαχίες

Φώφη Γεννηματά

Όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα του α’ γύρου, η Φώφη Γεννηματά φιγουράρει ως το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα της προέδρου της Κεντροαριστεράς, με τον «αέρα» του 41,3% των ψήφων που είχε λάβει την προηγούμενη Κυριακή (12/11/2017).

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδειξε αμέσως μετά την πρώτη νίκη της τη στάση που θα ακολουθούσε μέχρι και τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Επιδεικνύοντας πολιτικό ήθος, απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, αφήνοντας κατά μέρος το «εύκολο παιχνίδι» της πόλωσης, ενώ επέμεινε στην πάγια θέση της πως από τη διαδικασία αυτή ο πρωταρχικός στόχος είναι η ενότητα του κεντροαριστερού χώρου.

Στο πλευρό της, πρώτος έσπευσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ ανάλογη στήριξη προς τη νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παρείχαν με δηλώσεις τους τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε στη διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου, έπαιξε θετικό ρόλο στη διαδικασία και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης.

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης, μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα. Θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή, ένα θετικό πρόσημο, και έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Στο «στρατόπεδο» Γεννηματά συσπειρώθηκαν, εξάλλου, τόσο η ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα, όσο και οι «Κινήσεις Πολιτών», με τους Γ. Τούντα και Π. Ιωακειμίδη να εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στη νυν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Το… μάτι προς την κυρία Γεννηματά φαίνεται πως κλείνει και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, τον χαρακτήρισε ως «πολύ καλό γραμματέα του Βενιζέλου», υπονοώντας πως η ψήφος του θα πάει προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ψήφο προς τη Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως είναι έτοιμοι να δώσουν και όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο τον Γιώργο Καμίνη, αν και ο δήμαρχος Αθηναίων απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη «γραμμή».
«Ποταμίσιος εμφύλιος»

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι το ίδιο εύκολα για το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς οι γνώμες και οι προτάσεις παραμένουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. διχασμένες. Αν και ο κ. Θεοδωράκης δεν έδωσε ούτε κι εκείνος «γραμμή», ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την ξεκάθαρη νίκη της κυρίας Γεννηματά στον α’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας, σπεύδοντας να τη συγχαρεί. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Αυτή η απόφαση προκάλεσε έντονο κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του κόμματος καθώς τη Δευτέρα 59 στελέχη του Ποταμιού ζήτησαν, μέσω κειμένου, τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου, διαφωνώντας με τις θέσεις του κ. Θεοδωράκη και θέτοντας θέμα ηγεσίας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Από την άλλη πλευρά, πάντως, προβεβλημένα στελέχη του Ποταμιού, όπως οι κύριοι Δανέλλης και Λυκούδης φαίνονται πως τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Γεννηματά.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνος που έκοψε δεύτερος το «νήμα» του α’ γύρου των εκλογών στην Κεντροαριστερά, με ποσοστό 25,14%.

Στο πλευρό του έχει ταχθεί ανοικτά ο αντίπαλός του στον α’ γύρο, Γιάννης Μανιάτης.

Ανάλογη στήριξη προς το πρόσωπό του φαίνεται πως δίνουν οι ευρωβουλευτές Μιχάλης Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης, αλλά και οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.

Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαδικασιών, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, τα τελικά αποτελέσματα του α’ γύρου στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, με ενσωματωμένο το 100% (878 εκλογικά τμήματα), έχουν ως εξής:

    Γεννηματά 86.330 (41,27%)
    Ανδρουλάκης: 51.736 (24,73%)
    Καμίνης: 28.581 (13,66%)
    Θεοδωράκης: 22.870 (10,93%)
    Μανιάτης: 9.452 (4,525)
    Ραγκούσης: 5.084 (2,43%)
    Γάτσιος: 3.579 (1,71%)
    Πόντας: 1.131 (0,54%)
    Τζιώτης: 412 (0,20%)