Πάτρα: Ανοίγει ο ασκός του αιόλου με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς-2 συγκεντρώσεις σήμερα

Τελείωσαν τα ψέματα για την Ελληνική κοινωνία, αφού από σήμερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και ιδιώτες, με τη νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες να έρχεται ουσιαστικά από τον ερχόμενο μήνα με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως!

Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, μεταξύ των οποίων και ακίνητα Πατρινών, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό υπαγορεύει το «χρονοδιάγραμμα» που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες, με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν να προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Μόνο για τη διενέργεια των stress tests στις ελληνικές τράπεζες ο SSM έχει απαιτήσει δείγμα γραφής με 2.000-3.000 πλειστηριασμούς.

Μάλιστα στην Πάτρα σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η καθορισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3.30 το μεσημέρι στο Ειρηνοδικείο της Πάτρας, ενώ 6:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργατικά σωματεία.

Επίσης, να τονιστεί ότι σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας πλειστηριασμών μεταπίπτουν ολοένα και περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία είχαν αρχικά σχεδιαστεί να εκτελεστούν μέσω των Ειρηνοδικείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν μεταπέσει στο σύστημα 1.517 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τελευταίων 2,5 μηνών, προκύπτει ότι ελάχιστοι εκτελούνται, αφού είτε ματαιώνονται γιατί δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, είτε δεν φτάνουν ποτέ στο «σφυρί».

Ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών προσέρχεται στον γκισέ της επισπεύδουσας τράπεζας και ζητά ρύθμιση και, μάλιστα, η τάση αυτή ενισχύεται με «εντυπωσιακούς ρυθμούς» εμπνέοντας αισιοδοξία στις τράπεζες που πασχίζουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εφαρμοστούν αποκλειστικά από την 1η Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο, το πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας το ποιοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα τυγχάνουν εφεξής προστασίας και ποιοι όχι.