Πάτρα: Απάτη με πλαστές χρεωστικές κάρτες- Συνελήφθησαν δύο άτομα- Συμβουλές της ΕΛΑΣ

Οι δράστες μαζί με έναν συνεργό τους είχαν υποκλέψει στοιχεία τραπεζικών καρτών, τα οποία είχαν καταχωρήσει σε πλαστές κάρτες. Τον τελευταίο μήνα είχαν πραγματοποιήσει οκτώ συναλλαγές με τις πλαστές κάρτες σε ταξιδιωτικό γραφείο στην Πάτρα Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά το χρηματικό ποσό των (6.000) ευρώ.

Αναλυτικά:

Συνελήφθησαν προχθές (17-8-2017) αργά το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σε συνεργασία με λιμενικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, δύο αλλοδαποί άνδρες υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 29 και 28 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο δράστες ενεργώντας από κοινού με έναν ακόμη ομοεθνή συνεργό τους, που αναζητείται, είχαν υποκλέψει στοιχεία τραπεζικών καρτών από πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, τα οποία καταχώρησαν σε πλαστές τραπεζικές κάρτες, που είχαν καταρτίσει.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες με τη χρήση των πλαστών τραπεζικών καρτών, πραγματοποίησαν από τις 26/7/2017 μέχρι και τις 16/8/2017, στην Πάτρα, οκτώ συναλλαγές, σε ταξιδιωτικό γραφείο, συνολικού ύψους (6.243) ευρώ.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία των δραστών, ενώ η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, στο Νέο Λιμένα Πατρών, κατά την αποβίβασή τους από επιβατικό πλοίο, που εκτελούσε δρομολόγιο από πόλη της Ιταλίας στην Πάτρα.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.


Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή τη σύλληψη δύο Βούλγαρων, οι οποίο αγόραζαν εισιτήρια για Ιταλία με πλαστές χρεωστικές καρτες,η  Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας υπενθυμίζει στους πολίτες τις παρακάτω συμβουλές για την πρόληψη από την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών και την αποφυγή εξαπατήσεων από επιτήδειους.


Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.
•       Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
•       Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
•       Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
•       Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
•       Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
•       Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
•       Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
•       Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.