Ερωτήματα Φίλια και βολές κατά του Δήμου για το διεθνές φεστιβάλ -"Δεν διαφέρει από τις γιορτές σαρδέλας και κρασιού"

Μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και το κατά πόσο αυτό είναι "διεθνές" θέτει στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Φίλιας. Μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του ότι απουσιάζουν οι εκδηλώσεις με διεθνές ενδιαφερον , και πως δεν διαφέρουν σε τίποτα κάποιες εκδηλώσεις με "γιορτές κρασιού" και "σαρδέλας". Ρωτά επίσης ποιος κατάρτισε το πρόγραμμα , και που θα δαπανηθούν οι 140.000 ευρώ που προβλέπονται.

Αναλυτικά η επιστολή :

Κύριε Δήμαρχε

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας ξεκινά για το 2017 από την ερχόμενη Δευτέρα. Το δυστύχημα  όμως για την πόλη και τον πολιτισμό είναι, πως αυτό το Φεστιβάλ μόνο Διεθνές δεν είναι και μόνο με  Φεστιβάλ δεν μοιάζει.

Με ευθύνη της δημοτικής Αρχής και με υπαιτιότητα όσων έχουν την ευθύνη του Πολιτιστικού  Οργανισμού στο Δήμο της Πάτρας ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της χώρας κάθε χρόνο  γίνεται και χειρότερος. Για την ακρίβεια στη περίπτωση του «Διεθνούς» Φεστιβάλ της Πάτρας ισχύει το  κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Όσοι διαχειρίζονται τις τύχες του θεσμού προχώρησαν στη διαμόρφωση ενός προγράμματος από το οποίο απουσιάζει ο χαρακτήρας του Διεθνούς. Χειρότερα θα πίστευε κάποιος πως δεν θα μπορούσε να  γίνει. Επί των ημερών Πελετίδη στο Δήμο της Πάτρας γίνεται. Η προσεκτική ανάγνωση του προγράμματος φέρνει στο φως την ανικανότητα όσων το έφτιαξαν και την συνειδητή επιλογή τους να μην συμπεριλάβουν και να μην ετοιμάσουν μία έστω παραγωγή για  λογαριασμό του Φεστιβάλ, ενώ συγχρόνως φροντίζουν να πάρουν διαζύγιο με οτιδήποτε θα παρέπεμπε  στο Διεθνή χαρακτήρα του.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις τα ερωτήματα που προκύπτουν από την «τύχη» που επιφύλαξε η  Δημοτική Αρχή στο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας είναι πολλά και ζητούν απαντήσεις, προκειμένου να μάθουν οι δημότες τι ακριβώς συμβαίνει με το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Με βάση τα παραπάνω παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε τα εξής:

1. Ποιος ή ποια επιτροπή έφτιαξε το πρόγραμμα και με τι γνώσεις. Περιμένουμε την δημοσιοποίηση  των ονομάτων αυτών που έχουν εμπλακεί και το γνωστικό τους αντικείμενο;

2. Το σκεπτικό με το οποίο δεν υπάρχει καμία παραγωγή για λογαριασμό του Φεστιβάλ για το 2017;

3. Πόσα χρήματα από τα 140.000 € που θα δαπανηθούν συνολικά για εκδηλώσεις οι περισσότερες των οποίων είναι αμφιβόλου ποιότητας, θα διατεθούν για εμφανίσεις &  σχημάτων  & τα οποία ανήκουν στο  Δήμο ή σε συλλόγους και τι σχέση έχουν υπάλληλοι του Δήμου με τις δαπάνες αυτές;

4. Από πότε ταιριάζει στο θεσμό του Διεθνούς φεστιβάλ η ένταξη σε αυτό εκδηλώσεων, οι οποίες δεν   διαφέρουν σε τίποτα από τις Γιορτές κρασιού και γιορτές σαρδέλας.

5. Ποια καλλιτεχνικά γραφεία βρίσκονται πίσω από καλλιτέχνες και σχήματα που παίρνουν μέρος στο  φεστιβάλ του 2017και αν κατά το παρελθόν έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις κοπής τιμολογίων για την  κάλυψη δαπανών άλλων πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Πατρέων.

Ανδρέας Φίλιας

Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πατρέων