Στις καμένες περιοχές της Δ.Αχαίας ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης-Ακολούθησε σύσκεψη(ΦΩΤΟ)

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε προ ημερών σε περιοχές της Δυτικής Αχαϊας είδαν από κοντά ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, οι οποίοι ενωρίτερα μετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπολο, όπου μαζί με πληγέντες κατοίκους τους έδειξαν τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν.Εντωμεταξύ ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής της Δυτικής Αχαΐας , πρόεδροι των κοινοτήτων και πληγέντες παραγωγοί της περιοχής, διεξήχθη στον απόηχο των ζημιών από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στην Δυτική Αχαία, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών των αποζημιώσεων.


Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι ζημιές στη Δυτική Αχαϊα , σημειώνοντας πως οι αγρότες περιμένουν άμεσα την καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν τις οικογένειές τους. «Δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ζωοτροφές για τα ζώα τους. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καεί. Περιμένουν οι αγρότες από εμάς να τους συνδράμουμε άμεσα. Εμείς ως Περιφέρεια και ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των κατεστραμμένων υποδομών , μέσα από  συγκεκριμένα κονδύλια. Εσείς πρέπει να φροντίσετε για την γρήγορη οικονομική τους ενίσχυση », τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Γρηγόρης Αλεξόπουλος υπογράμμισε πως από την επομένη της καταστροφής η Περιφέρεια ξεκίνησε καταγραφή των ζημιών.  Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος, περιέγραψε την κατάσταση στο νομό Ηλείας , μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή και κατέστρεψαν καλλιέργειες.

Ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, έδωσε με αριθμούς το   μέγεθος της καταστροφικής μανίας της φωτιάς.
«Εχουν καεί 10.000 ρίζες ελιές και 100 αιγοπρόβατα στις 4 κοινότητας της Δυτικής Αχαϊας. Μόνο δύο παραγωγοί έχασαν περίπου 1.800 ελαιόδενδρα», ανέφερε.
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής της Δυτικής Αχαϊας και οι αγρότες πως είναι πλέον η καθημερινότητά τους μέσα στην καμένη ζώνη. Έχοντας και τον κίνδυνο των πλημμυρών με τις πρώτες βροχές.
Από την πλευρά του τόσο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκαν να προωθήσουν άμεσα όλες τις διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι.
Στην σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι των βουλευτών Κώστα Σπαρτινού και Σίας Αναγνωστοπούλου.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας του Αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Δυτικής Αχαϊας, επισκέφθηκαν τις καμένες περιοχές για να έχουν εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.